BLOG,  ČAROVNÁ MÍSTA

Na návštěvě v čarodějnickém domě

Rodina Malostranských bydlí v Nerudově ulici, která je ještě na Malé Straně, ale na jejím horním konci už začínají Hradčany. Nerudovka je plná domovních znamení, a právě v jednom z takových domů bydlí i Malostranské. Musíte se však rozhlížet a hádat, až se budete procházet Nerudovou ulicí, a můžete si představovat, ve kterém domě by se vám čarodějky nejvíce líbily.

Nerudova ulice

V Nerudovce bydlí téměř všechny Malostranky, s výjimkou Kraslavy, která má svůj školnický byt v Ginevřině škole, kousíček od Kampy. V Kraslavině bytě panuje trochu nepořádek, najdete tu stařičký šicí stroj, spoustu nářadí, ale znáte-li to správné kouzlo, můžete projít starým gobelínem do jejího skutečného čarodějnického bytu, o kterém nemá vedení školy vůbec ponětí.

A když znáte ještě další kouzlo, můžete se tajnou podzemní chodbou vrátit pohodlně a rychle zpátky do Nerudovky, kam se teď vrátíme i my.

V domě Malostranek je krámek se suvenýry. Najdete ho hned v přízemí a můžete si tam koupit loutky, dřevěné kočky, přívěsky nebo třeba zmenšeninu domku či hrneček s obrázkem Prahy. Nebo čarodějnice! Za pultem vás obslouží starší dáma s šedivými kudrlinkami; to je Celestýna, nejstarší malostranská čarodějka.

Ilustrace: Striga

Když vyjdete do prvního patra, můžete skočit na návštěvu k Eleonoře, která se živí jako lékárnice a umí lidi léčit bylinkami a tinkturami. Její dcera Ginevra tam má svůj pokojík s magickým ciferníkem, po němž se pohybují Slunce, Měsíc a planety. Nechte se pozvat a pozor na meluzínu, vyletí na vás z krbu, když to nejméně čekáte, a je pořádně ztřeštěná. Většinou vyděsí i Ginevřinu kočku Falzetu.

O patro výš má svůj byt Celestýna, pokud zrovna není dole v krámku. Celestýna, ač nejstarší z rodiny, potřebuje bydlet co nejvýše, aby měla ten správný nadhled. Jako čarodějka s vyvinutým nadáním pro věštění potřebuje být co nejvíce ve spojení s živlem vzduchu. Celestýna chová ve světlíku za svým kamrlíkem pod střechou netopýry.

Seběhněte ze schodů zpátky dolů, až do suterénu, a zaťukejte na dveře. Otevře vám živelná čarodějka s ohnivě rudými vlasy – Regina. Regina má nejraději magii živlů, a tak se u ní posadíte do obýváku na mech, za zády vám bude šumět umělý vodopád a bylinkový čaj vám Regina postaví na plochý balvan, který používá místo kávového stolku. S Reginou bydlí také její dcera Josefína, v jejímž pokoji se budete cítit jako ve výtvarném ateliéru, samé malířské stojany, štětce a barvy.

Až budete odcházet, nezapomeňte si prohlédnout domovní znamení v Nerudově ulici. Třeba k vám některé promluví, když bude mít zrovna hovornou náladu.

Kniha Čarodějky malostranské vyšla u Nakladatelství Epocha s. r.o. https://www.epocha.cz/kniha/petra-kubaskova-carodejky-malostranske-prvni-vydani-vazana/