BLOG,  ČAROVNÁ MÍSTA

Kudy vede cesta Stříbrné čarodějky

Kam vás zavede pátrání po Tajemství Stříbrné čarodějky? Pozoruhodná zákoutí pražská i mimopražská už na vás čekají.

Začneme v ulici Úvoz. Dojdete tam, budete-li pokračovat z Nerudovy ulice stále nahoru. Jestli proti vám s kopce bude cválat průsvitná postava na koni, raději uhněte. Uděláte tím mnichovi radost. Aspoň bude mít pocit, že tam nestraší zbytečně. A teď honem nahoru do kopce.

Úvoz

Z domu U Kamenného sloupu na vás bude shlížet Luna a „Sol“, její sluneční bratr. Právě tady zahájí Ginevra Malostranská svou měsíční iniciaci a přesně tady se to všechno zvrtne.

Luna, dům U Kamenného sloupu
Sol, dům U Kamenného sloupu

Zraky Luny i Slunce se upírají někam do dáli, ale když se otočíte směrem, kterým hledí, uvidíte nahoře na vrchu Petřínskou rozhlednu. Přímo pod vámi se pak bude rozprostírat Velká strahovská zahrada, kam můžete zajít s Ginou na piknik. Pozor na šusty, těmi se to tady jenom hemží! A taky na vyskakovací bublaninu. Na pikniku s čarodějkou se člověk musí mít na pozoru.

Velká strahovská zahrada

Vracíme se do Nerudovky. Jaká spousta domovních znamení nás tu opět vítá! My se však tentokrát zaměříme na jednu starověkou bájnou dámu, které místo vlasů z hlavy vyrůstají svíjející se hadi. Správně, je to Medúsa, a zbytečně dlouho na ni nezírejte, nechcete se přece nechat proměnit v kámen. Že je to jen pověst? To se ještě uvidí.

Medúsa, Nerudova ulice

Na spodním konci Nerudovky, před starobylou lékárnou U Černého orla, se můžete mrknout na Zámecké schody, kde je znamení zlatého lva. Dobře si ho prohlédněte, protože tento udatný král zvířat přispěchá Gině v pravý čas na pomoc, spolu s labutí a červeným lvem z Nerudovy ulice.

U Zlatého lva, Zámecké schody

Kdo se vrátí zpátky do Nerudovky a bude pokračovat dolů přes Malostranské náměstí, může si ještě před Karlovým mostem udělat z Mostecké ulice malou odbočku doprava, na Maltézské náměstí. Tenhle had na domovním znamení nemá rád, když si z něj někdo utahuje. Ginevře však vždycky připadalo, že má kachní hlavu. Posuďte sami.

Zlatý had, Maltézské náměstí

Vrátíme se do Mostecké ulice a odtamtud půjdeme na Karlův most. Přejdeme Vltavu a zanedlouho dospějeme Karlovou ulicí k dalšímu hadovi, hned za rohem, v Liliové ulici. Rozčílit tohoto plaza už se doopravdy nevyplácí, Gina se o tom přesvědčila na vlastní kůži.

Zlatý had, Liliová ulice

Od záludného hada raději dál a taky výš. Přímo na Vyšehrad! Pokud se tam zrovna koná čarodějnický sněm, bude nad Cihelnou bránou sedět Valpuržin krkavec a hlídat, zda máte pozvánku. Dostali jste pergamen od Valpurgy? Určitě ano, a tak pojďme bránou dál.

Cihelná brána, Vyšehrad

Znáte vyšehradské kasematy? Zůstaly tu z dob, kdy ještě Vyšehrad sloužil jako pevnost. Tenkrát se jimi přesouvali vojáci, dnes kromě běžných návštěvníků také slouží k přesunu čarodějnic. Kam, to se hned dozvíme.

Sál Gorlice, Vyšehrad

Vypadá to tu tajuplně, že? V sále Gorlice se uchovávají některé originály sousoší z Karlova mostu. Cesta čarodějek zde však nekončí. Vyšehradské čarodějky vám jako průvodce pošlou své rezavé huňaté kočky, které vás dovedou až do tajné zasedací síně. Až čarodějnický sněm skončí, vraťte se přes Gorlici a kasematy zase zpět. Naše cesta pokračuje.

Bazilika sv. Petra a Pavla, Vyšehrad

Před bazilikou svatého Petra a Pavla na Vyšehradě se rozkládá travnaté prostranství se čtyřmi sousošími od sochaře J. V. Myslbeka. Všechna se týkají starých českých pověstí, a tak zde najdete Přemysla a Libuši, Záboje a Slavoje, Ctirada a Šárku a pro nás především Lumíra a Píseň. Ti dva nám totiž zahrají a zazpívají.

Lumír a Píseň, Vyšehrad

Ne nadarmo zde má sochu také kněžna Libuše, jejíž zraky uměly nahlédnout do budoucnosti a jejíž sestra proslula jako léčitelka. Na tomto vyvýšeném místě nad Prahou sídlí právě rod Vyšehradský, rod čarodějek s tmavomodrými a fialovými aurami, jimž je věštění i léčitelství blízké. Pojďte se podívat ke staré studni, z níž Berenika Vyšehradská umí nechat vystoupat jasnovidecký výjev.

Studna na Vyšehradě

Jistě vás po tom výšlapu bolí nohy, a tak se vrátíme dolů k Vltavě a odpočineme si na Kampě. Tam, kousíček od Werichovy vily a naproti Lichtenštejnskému paláci, na vás možná štěkne modrá liška, ale možná si to také rozmyslí. Kdykoli totiž otevře tlamičku, vypadne jí z pusy větvička a musí se pro ni sehnout.

Dům U Modré lišky, Kampa

Kam tu lišku čerti nesou? Prý na Kampu. A nás teď odnesou daleko od Prahy, na hrad Roštejn, kde se na kamenech válí starý opelichaný čert Camprfous. Je tu za trest a každému, kdo ho vyruší z lenošení, pěkně znepříjemní cestu. K hradu Roštejnu se váže pověst, že ho stavěl čert. Vsadil se o pánovu duši, že stihne celý hrad vystavět do svítání. Jeho ďábelské dílo však překazilo zakokrhání kohouta. A taky tu straší boty!

Hrad Roštejn na Vysočině. Foto: Radka Janoušková

Nedaleko od Roštejna najdeme kouzelné bytosti a přeneseme se v čase i místě. Kam jinam by mohlo vést hledání Stříbrné čarodějky, než do stříbrného města? Možná je na povídačkách o stříbrných gnómech něco pravdy. Ve starých zatopených stříbrných dolech je ukryto přísně střežené tajemství.

Kutná Hora

Najde Gina to, co hledá, a obhájí právo své rodiny zůstat v Praze? To se dozvíte v knize Tajemství Stříbrné čarodějky, která vyšla v roce 2020 u Nakladatelství Epocha s.r.o. https://www.epocha.cz/kniha/petra-kubaskova-tajemstvi-stribrne-carodejky-prvni-vydani-vazana/