BLOG,  ČLÁNKY

Čarodějnické vychytávky

Ty čarodějky se ale mají, samá kouzla, žádné starosti. Ba ne, jsou tu přece ta mizející domovní znamení, pár nerudných čarodějnických kolegyň, co by je nejraději vyhnaly z Prahy, a taky sem tam nějaká ta zlomyslná bytost nebo pekelník s po čertech prohnanou nabídkou. Přece jen ale mají čarodějky nejen malostranské několik speciálních výhod, které by se – ruku na srdce – občas hodily i nám lidem.

A začnu skřítkem domovníčkem. Tak třeba Kraslava má Lojzíčka, kterého sice momentálně trápí šotek, ale jinak je takový pořádkumilovný skřítek výtečným společníkem. Zaprvé je věrný, takže se nemusíte bát, že by vám frnknul k sousedům, protože je tam plnější miska mléka.

Takový domovníček šetří čas i peníze a ještě je roztomilý, vysmejčí vám všechny rohy, uklidí nádobí a naleští příbory. Jediné, co ho zlobí, je šotek, který všechno zpřehází a zašantročí, k velké nelibosti domovníčka, který se šotka může zbavit jen usilovnou a vytrvalou pílí. Co šotek rozkramaří, domovníček přerovná zpátky, dokud to šotek nevzdá. V takových chvílích je dobré dát domovníčkovi extra porci mléka a trochu mu s tím šotkovitým nepořádkem pomoct. Ginevra ve svém pokoji domovníčka nemá, což je dost poznat. Při troše štěstí se dá říct, že by jí mohla alespoň prach z polic sfouknout meluzína, jenže ta většiínou při svém větrném řádění nadělá víc škody než užitku.

Další vychytávkou jsou amulety! Chytíte se za amulet, který máte na krku – a kouzlo je na světě, všichni lidští kolemjdoucí se dívají jinam! Jestli vás teď napadlo, že čarodějky tohoto kouzla nevšímavosti využívají k tomu, aby si občas přisvojily něco, co není jejich, jste na omylu. Čarodějka, stejně jako všechny bytosti, musí dodržovat kodex, a tak se za amulet chytá většinou tehdy, chce-li promluvit například s duchem, strašidlem, jinou bytostí nebo třeba s domovním znamením. Kdo by stál o zvědavce, kteří po vás pokukují, zatímco mluvíte třeba na kamenného lva na domovní zdi?

A dál tu máme zrcátka! Báječný způsob komunikace, který nepotřebuje žádný signál, kredit ani nabíječku. Nebo dokonce data a wi-fi. Ani operátora. Jediným operátorem je totiž čarodějka, která má zrcátko pěkně v kapse nebo kabelce. Jakmile zrcátko zavrní, „volá“ nějaká příbuzná. Když chce naopak čarodějka mluvit s někým, kdo není na dosah, vezme zrcátko, nakreslí na něj trojúhelník, a spojení je navázáno.

Máte před domem nebo na zahradě strom? Je šťastný a zdravý? Ve světě malostranských a jejich čarujících kolegyň takový strom jistojistě obývá dryáda. Dryáda je nádherná bytost zemského živlu, která bydlí ve větvích a také se dokáže maskovat podle aktuálního ročního období. Někdy vypadá jako suchá hnědá větvička bez listí, jindy má vlasy obrostlé bujarou zelení, na podzim lístky, rašící z jejího těla, mění barvu do oranžových, červených a žlutých odstínů. Je velice plachá, a tak se ráda schovává, zvláště když se pod stromy hlučí a křičí. Mít na svém stromku nebo i bonsaji dryádu je velká výhoda, takovému stromku se bude výborně dařit.

Nejede tramvaj? Na stanici metra daleko? Na silnici zácpa? Pro čarodějky žádný problém, mají totiž svůj vlastní způsob cestování, který je sice trochu náročný a čarodějka, zvláště mladší a méně zkušená, po něm musí trochu odpočívat, ale kdo by si nechtěl zkrátit cestu vodou mezi rybkami, vzduchem mezi opeřenci nebo třeba pod zemí? Pro cestování vzduchem není potřeba koštěte, stačí ovládat transcendentní kouzlo a mít dostatečnou praxi v létání. A k tetě Kraslavě do Hellichovy ulice se z Nerudovky dá krásně dojít tajnou podzemní cestou. Nevrážejí do vás turisti a nemusíte čekat, až na semaforu naskočí zelená.

Tak to bylo něco málo z čarodějnických zlepšováků, které usnadňují život nejen Malostranským. A další příjemné věci, jako třeba auru, hrací karty, na kterých si můžete měnit obrázky, a bylinky, které vám budou mávat lístky, najdete v malostranské trilogii. Ještě ji nemáte? Mrkněte sem! JÍT NA STRÁNKY EPOCHY