BLOG,  ČLÁNKY

Duben, ještě tam budem? Vypadá to, že jo…

Už jste vlezli za kamna? Já kamna nemám, leda bych se pokusila zploštit a vcucnout za radiátor, a vpasírovat se za elektrickou troubu nemám šanci už vůbec. Jinak jsem ale ve druhé polovině dubna dost slušně zakrtkovala.

Hygge? Jasná věc

Dánové znají recept na štěstí a Meik Wiking o tom napsal moc pěknou knihu, která obletěla svět. A pardon, ale když už skoro podlehnete nutkání vyprat všechny zimní bundy a uložit je na zimu, teplé svetry potlačit až úplně dozadu do skříně a vyvětrat jarní šatník, duben vám často dá ťafku do týla a názorně vám předvede, že jste se unáhlili. A pak nastává úplně ideální doba na hygge.

Co potřebujeme k hygge? No vlastně skoro nic, tedy nic, co by člověk už doma neměl nebo nemohl pořídit za pár šupů. Levnost a jednoduchost jsou dvěma z mnoha výhod tohoto životního stylu, trendu, způsobu odpočinku – nazvěte si to jak chcete. (Jestli tápete, jak vlastně hygge vyslovit, pak napovím: hüge. A žádný hydž!) Takže: svíčka, deka, ochota chvíli nic neřešit, horké kakao nebo jiný nápoj – když bude navrch sladký, bude to supergygge! – vlněné ponožky, a protože jsme, kde jsme, já si k tomu bez výčitek dodám ještě pohodlnou teplákovou soupravu, jo, hezky komplet i s mikinou. Samozřejmě tu na doma, ne tu, ve které člověk potí ve fitku nebo na běžecké dráze kalorie, to by nebylo hygge! A pochopitelně svíčky! Voňavé, obyčejné – barevné, bílé, jaké chcete. Na fotce níže si můžete všimnout, že na moje hygge dohlížejí i vánoční myši, které vlivem počasí vylezly z děr.

Bingo!

Letos v dubnu mám vychytávku. Protože ráda pletu, našla jsem si na internetu nápad s názvem „pletací hygge bingo“. Aplikovat lze v zásadě na jakýkoli druh volnočasové činnosti, u které můžete sedět, třeba luštění křížovek, čtení nebo skládání origami. No… Dalo by se říct, že i žehlení by tohle hygge bingo sneslo, ovšem za předpokladu, že rejděním žehličkou po prkně relaxujete.

Bingo se skládá z mnoha čtverečků, z nichž každý je věnován jedné hygge aktivitě, tudíž jednou pletete při svíčkách, jednou při poslechu hudby, jednou přikusujete koláč anebo si dáte pletení jako první věc po ránu, pletení v dece, s čajem…

Bingo jsem si upravila po svém a přidala si pletení s černým kafem. Že tohle můžete dělat i bez binga? To jistě. Ale odškrtávání čtverečků (dobře, já je vybarvuju) může být takovou malou zárukou, že na sebe a své chvilky odpočinku nebudete zapomínat a nebudete tu péči o sebe flákat. Nebo co kdybych kupříkladu já nedopatřením vynechala pletení s horkou čokoládou! Tomu je potřeba efektivně předejít a tento malý velký domácí luxus si přece jen pojistit hygge mřížkou ve svém zápisníku.

Protože hygge je spojeno s domovem, útulností, teplem a příjemnými pocity, nesmí se zapomenout na deku. My máme jednu pro jistotu neustále připravenou na gauči a další číhají tak, aby byly snadno na dosah. Pokud jde o kakao, horkou čokoládu nebo cappuccino, nebojte se experimentovat a přidat si do nápoje něco na zahřátí – zázvor (klidně i sušený a mletý, nemusíte nutně strouhat), skořici, hoďte si do čaje hřebíček, badyán neboli hvězdičkové koření, či povařte nastrouhaná jablka se skořicí, hřebíčkem a medem. K tomu dobrý kus koláče, svíčku, vaši oblíbenou knížku nebo film, a vaše zasloužená chvilka odpočinku je na světě.

Náš mozek má schopnost přizpůsobit se věcem, které se opakují, a vytvářet si asociace mezi činnostmi. Můžeme pak přepnout na autopilota – co kdyby vás cestou domů v ledové fujavici, i když kalendář tvrdí, že je jaro, čekala vidina deky, svíčky a šálku horkého nápoje?

Musím říct, že vzdálenost, která mě v uplynulých dnech dělila od domu, se mnohem lépe překonávala s vědomím, že mi bude příjemně, i když se se mnou vítr v tu chvíli přetahoval o deštník a kabát hlásil, že byl infiltrován lezavým chladem.

Krásné chvíle domácího tepla a odpočinku, než nás zase navštíví jaro!